20 May 2011

♥♥ jangan terlalu memilih kesempurnaan ♥♥


Jika kamu memancing ikan…. Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu…. Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja…. Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ..

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang… Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya…. Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja…. Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu….

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh…. cukuplah sekadar keperluanmu….Apabila sekali ia retak…. tentu sukar untuk kamu menambalnya semula…. Akhirnya ia dibuang…. Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi….

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang ..

TERIMALAH seadanya…. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa…. Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya…. akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya….

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi… yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan ..

yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMUMENGASIHIMU… Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain ! Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain Kamu juga yang akan MENYESAL ..

sampaikan kebenaran walaupon ianya perit T - T

6 comments:

Anonymous said...

ko knp niew gedix ??
jgn sdey2 la...

Ayunira De Anna said...

kaka, takmao lha sedeyh ,
kaka lawa , mane bole sedeyh sdeyh :)
HAPPY selalu yea !

dylalola said...

gedik : kyte sedih la ..

tapi kite cube kuat kan semangat , boel ? :)

dylalola said...

sofea : oke oke kaka ta sedih lagi ,
uisshh adeq kaka lagi lawa la! :) imy <3

Anonymous said...

kte twu awk kuat..
so pape pon yg tjd sbar k..
:)

dylalola said...

leeya : kyte bole kuat kalau awak selalu ngan kyte , hahaha bole ? :DD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

copyright © typing is done by , dylalola